Matteångest inför höstterminen? Här är lösningen

När sommaren börjar närma sig sitt slut och det är dags för skola igen kan det för vissa kännas lite jobbigt. Men det finns sätt att få bort oron innan den skapar allt för stor negativ association till skolan.


Kanske är det så att det känns lite ringrostigt efter sommarlovet? Många unga känner ofta en oro när det handlar om att gå tillbaka till skolan efter en längre period av uppehåll.

Enligt en Pisa-undersökning så uppger ungefär en tredjedel av de tillfrågade 15-åringarna att de har allvarlig matteångest. Det är därför viktigt att se till att du kan undvika oro i den mån det är möjligt. Faktum är att elever som känner ångest och oro presterar sämre än elever som inte gör det.


Minska oron

Det finns flera sätt att minska sin oro inför mattelektionerna. Ett sätt är att smygstarta övningen med vår digitala utbildningstjänst, Albert. Med Albert kan du se allt innehåll ditt barn behöver lära sig under läsåret, och självklart är innehållet kopplat till läroplanen. Genom att öva lite kvällen innan mattelektionen vinner barnet lite självförtroende inom matematik och kan känna sig tryggare när hen möter nya matteproblem. Ett annat sätt är att börja prata mer matematik i vardagen, till exempel i mataffären eller vid bakning. 

Höj självförtroendet, kom igång idag!

Matematiken finns med oss överallt, så försök att blanda in barnets intressen för att göra det roligare. Om ditt barn är intresserad av fotboll finns det exempelvis massvis av matchstatistik att ta del av!

Hoppas ditt barn känner sig redo inför skolstart!