Valentina, 9: ”Nu har det blivit ännu enklare att förstå matte”

Hur uppmuntrar man de allra minsta att lära sig matte? Nu finns ett digitalt verktyg som gör att matten känns både roligare och enklare för barn att lära sig. En av de som testat matteappen Albert är nioåriga Valentina. Det är roligt att se sitt barn så engagerat, säger mamma Patricia.

Patricia Johansson har låtit sin dotter Valentina testa den smarta matteläraren Albert. Tjänsten har hjälpt hundratusentals elever i Sverige att bli bättre på matte och höja sina betyg. Albert passar alla barn från förskoleålder till högstadiet.

Valentina går i tredje klass, och förälskade sig direkt i det digitala verktyget.

– Jag tycker att matte är jätteroligt men det är lite svårt ibland. Nu har det blivit mycket enklare. Jag älskar diagram. Det är så kul, säger Valentina.

Något Valentina haft lite svårare för är multiplikationstabellen, särskilt sjuans och åttans tabell, men även där har förståelsen blivit mycket bättre med hjälp av Albert.

– Det är mycket roligare än matteboken. Det bästa är att man själv kan välja den nivå man vill köra. De små filurerna är också väldigt roliga, fortsätter Valentina.

Prova Albert gratis

Bra för självförtroendet

Valentina förälskade sig i verktyget och hade svårt att slita sig. Hon satt betydligt längre än de 15 minuter som det var tänkt att hon skulle sitta vid varje tillfälle.

– För det mesta satt hon för sig själv och klurade med uppgifterna men så fort hon inte förstod ropade hon på mig. Vi gjorde det tillsammans men det var hon som löste uppgiften. Jag hörde hur hon pratade för sig själv och resonerade högt. Det var så roligt att se sitt barn så engagerat på grund av en matteapp, säger mamma Patricia.

 

Patricia menar att det är bra för barnet att direkt få ett kvitto på om de svarat fel eller rätt.

– När barnet svarat rätt får hen belöning i form av konfetti som ”regnar” över skärmen. Det är bra för självförtroendet. Ett barn kan inte få nog av beröm och uppmuntran. Som förälder hade jag gärna betalat för det här. Det är värt pengarna att få sitta här bredvid min dotter och se hur stolt hon blir när hon lyckas lösa uppgifterna, säger Patricia.

Lägger grunden för lärande

Albert är en svensk utbildningsapp som följer läroplanen för barn mellan 3 och 16 år. Tjänsten är uppdelad i två produkter: För yngre barn (upp till 9 år) finns Albert Junior, en spelinspirerad matteapp som lägger grunden för lärande och skapar värdefull nyfikenhet. För äldre barn finns Albert, en matteapp med pedagogiska övningar och animerade videolektioner anpassade efter årskurs.

– Vi har sett ett tydligt behov och önskemål från både föräldrar, lärare och elever att få hjälp redan vid tidig ålder. Vi har nyligen förbättrat vår Junior-app med ännu bättre användarupplevelse, navigation och pedagogiska övningar. Det känns väldigt roligt att kunna hjälpa barn ända från förskoleålder till högstadiet, säger Arta Mandegari, medgrundare till Albert.