Viktigaste delarna du bör kunna – för att hjälpa ditt barn med skolmatten

Somliga föräldrar idag har svårt att hjälpa sina barn hemma med skolarbetet. Även om det bara gäller de mest grundläggande uppgifterna. Minns du vad som krävs för att du ska kunna hjälpa ditt barn med grundskolematematiken?

 

För dig som behöver fräscha upp dina kunskaper kan det vara klokt att gå igenom vad ditt barn förväntas lära sig i skolan. Enligt läroplanen finns det flera delar ditt barn ska behärska för att klara av grundläggande matematik för årskurs 1-3. Det rör sig bland annat om taluppfattning, algebra, geometri och statistik. Minns du din taluppfattning och algebra?

För att kunna hjälpa till är det viktigt att ha ordning på de fyra räknesätten samt enklare beräkningar och uppskattningar. Du som förälder kan också ha nytta av att läsa på lite om enkla bråk och hur de används i vardagliga situationer. Ditt barn måste också förstå grunderna i algebra och kunna lära sig matematiska likheter.

Bli medlem idag, utan bindningstid

Geometri, sannolikhet och statistik

Att förstå grundläggande geometriska figurer är en av de saker du bör kunna för att hjälpa ditt barn genom grundskolan. Det är lyckligtvis något många kan. Värre kan det vara med sannolikhet och statistik, kunskaper som också behövs för att förstå samhället

Samband, förändring och problemlösning

Att förstå samband är grundläggande för att förstå matematik, som bland annat dubbelt och hälften. På samma vis är det viktigt att förstå problemlösning, både för att kunna gå vidare i utbildningen men också i vardagslivet exempelvis när man handlar eller lagar mat.

Som tur är finns hjälp att få. Med Albert behöver du inte längre vara experten, utan du kan istället fokusera på att vara ett stöd för barnet – något som visat sig vara ett vinnande koncept för föräldrars engagemang inom läxhjälp.